Thomas Michelsen og Kurt Wian viser ivrig frem de siste varepartiene som har ankommet Havaristen.

Miko Trading & Havaristen kan spore sin virksomhet tilbake til 1971, da et parti med appelsiner ombord i et skip som havnet på havets bunn ble omsatt i Nord-Tyskland på begynnelsen av 70-tallet. Skipet ble hevet og solgt til metallverdi, mens appelsinene ble transportert til et saftpresseri og siden solgt som juice. Handelen fascinerte gründeren Fredrik Michelsen og han tok med seg idéen om å gjenvinne skadete varepartier hjem til Norge. Miljøvern, gjenvinning og de sunne økonomiske aspektene ved konseptet ble basis for forretningsidéen til MikoTrading og Havaristen.

16 år senere, i 1987, ble det første utsalgsstedet «Havaristen» åpnet i lokalene til Brødrene London på Økern, og flyttet senere til Ytre Enebakk. Ønsket var å selge varene som var foredlet og restaurert direkte til sluttforbruker, samt å bedre evnen til å håndtere mindre partier på en rasjonell og miljøriktig måte. Fellesnevneren for det sterkt varierende varesortimentet på Havaristen var kraftig reduserte priser på varer som ellers ville blitt destruert.  Havaristen ble raskt synonymt med den litt rare butikken der en kunne gjøre et røverkjøp på alt mulig rart. 

Den dag i dag, 49 år etter appelsin-forliset i Nord-Tyskland, holder Havaristen fremdeles til i Ytre Enebakk med sitt 3000m2 store utsalgssted. Nesten femti år med erfaring har gitt oss en enestående kompetanse innenfor kommersialisering av skadede varepartier som ansees ukommersielle i sine opprinnelige salgskanaler/verdikjeder og som dermed ville vært kastet. Dette er en kompetanse vi er stolte av og som vi ønsker å bygge videre på i mange år fremover.

For å følge med i tiden, og gi kunder som bor langt unna muligheten til å handle på HAVARISTEN etablerte vi i 2017 nettbutikken www.havaristen.no